Secer zagrevati do zlatnozute boje i dodati orahe. Vrucu smesu sipati na pek-papir, ohladiti, a zatim samleti. Belanca dobro umutiti, dodavati jedno po jedno zumance, pa lagano dodavati karamel od oraha i brasno. Smesu sipati u kalup, velicine 40x30 cm oblozen pek-papirom i peci na 180 stepeni 20 minuta. Pecenu koru izvaditi iz kalupa staviti na vlaznu krpu i uviti u rolat. Secer i brasno razmutiti u 100 ml hladnog mleka i sipati u ostatak provrelog mleka i kuvati nekoliko minuta. Krem ohladiti i pomesati ga sa umucenim maslacem. Koru premazati sa polovinom krema, pa posuti iseckanim zele bonbonama natopljenim u rum. Cele banane nakapati sa sokom od limuna, rasporediti uz rub biskvita sa one strane od koje se pocinje rolati rolat. Savijen rolat premazati ostatkom krema i posuti mrvicama od cokolade.
BAJADRA
Sastojci : |
| 25 dag šećera, 8 kasika vode, 25 dag margarina, 35 dag mljevenih keksa, 15 dag mljevenih oraha, 5 dag čokolade za glazuru, kasika kakaa, 2 kasika ruma, 1 oblatna. | |
|
| Kako pripremiti : |
| Šećer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namažite na oblatnu. U drugu polovicu umiješajte kakao pa namažite preko prve. Prelijte glazurom od čokolade. | |
BANANKO
Sastojci : |
| 4 dag želatine u prahu, 1/2 kg šećera, 1 ekstrakt od banane, voda. | |
|
| Kako pripremiti : |
| U 2 dl vode prokuhat 1/2 kg šećera i ohladit da bude mlako. U posudi izmiksaj želatinu i 1 dl vode te dodat ekstrakt i mlaku vodu s prokuhalim šećerom. Miksat 10-15 minuta. U tepsiji iskrojit tanku oblatnu i izlit kremu. Neka se stisne u hladnjaku te stavit gore glazuru od čokolade ali ne smije biti vruća da ne bi propala u kremu!
BISKVIT OD TREŠANJA
Sastojci : |
| 180 g margarina, 300 g šećera, 3 jaja, nastrugana limunova kora, 1 vanilin-šećer, 450 g brašna, 1 prašak za pecivo, malo mlijeka, 1 kg trešanja. | |
|
| Kako pripremiti : |
| Pjenasto se miješa 15 minuta 180 g margarina sa 300 g šećera, jedan po jedan 3 žumanjka i doda se nastruganu limunovu koru i 1 omot vanilin-šećer. Prosije se 450 g brašna sa 1 praškom za pecivo. U tučenu smjesu dodaje se malo brašna, malo mlijeka (po pola šalice), a na kraju snijeg od 3 bjelanjka. Sve se lagano izmiješa i izlije u premazanu ili obrašnjenu tepsiju. Po tijestu se stavi 1 kg trešanja bez koštica i peče na umjerenoj vatri, a na kraju na jačoj. Pečeno se pospe sitnim
ANANAS TORTA Sastojci : |
| piškoti, 1 konzerva ananasa- komadići, 4 dl kiselog vrhnja, 7 žlica šećera, 2 vrećice šlaga. | |
|
| Kako pripremiti : |
| Žlicom umiješati vrhnje i šećer (ne mikserom). Stavite konzervu ananasa u zdjelu, procijedite. Pomočite piškote u sok od ananasa iz konzerve pa slažite u zdjelu koju ste obložili folijom. Redajte red piškota, red vrhnja, red komadića ananasa, red piškota.... sve dok ne utrošite materijal (piškoti moraju biti na vrhu. Tortu ostavite u hladnjak da prenoći. Sutradan je ukrasite šlagom i poslužite. | |
|
BOMBA TORTA
| | Sastojci : |
| 5 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica brašna, 4 rebra čokolade, 8 žlica mlijeka, 250 g margarina, 250 g šećera u prahu, 250 g eurokrema, 100 g sjeckanih oraha, 150 g mljevenih oraha, sok od naranče, 2 šlaga. | |
|
| Kako pripremiti : |
| BISKVIT: Umutiti snijeg od 5 bjelanjaka i 5 žlica šećera. Kad je dobro umućeno dodati žumanjke, 50 g mljevenih oraha i 5 žlica brašna. Više ne miksati nego miješati drvenom žlicom. Sipati u podmazan kalup i staviti da se peče. Ubosti tortu čačkalicom, i ako čačkalica ostane suha, torta je pečena. Pečenu tortu ostaviti da se ohladi, ali je ne vaditi iz kalupa. Preliti je sa 4 rebra čokolade rastopljene sa 8 žlica mlijeka. FIL: Umutiti 250 g margarina sa 250 g šećera u prahu i dodati 250 g eurokrema, 100 g sjeckanih oraha i 100 g mljevenih oraha te sok od 1 naranče. Ujednačiti kremu, premazati tortu u kalupu i staviti u frižider. Rashlađenu tortu | | | |
| | |
Nema komentara:
Objavi komentar